The China Mail - They survived the hunters: now king penguins face climate change

USD -
AED 3.672499
AFN 63.49745
ALL 82.633029
AMD 367.81347
ANG 1.790403
AOA 916.999952
ARS 1461.505699
AUD 1.441639
AWG 1.8
AZN 1.715562
BAM 1.715644
BBD 2.014246
BDT 122.861805
BGN 1.69088
BHD 0.3772
BIF 2987.24539
BMD 1
BND 1.295549
BOB 6.92556
BRL 5.173098
BSD 1.000105
BTN 94.687626
BWP 13.599361
BYN 2.808821
BYR 19600
BZD 2.011333
CAD 1.418805
CDF 2264.999622
CHF 0.80976
CLF 0.023111
CLP 909.649786
CNY 6.7748
CNH 6.78915
COP 3441.24
CRC 453.69217
CUC 1
CUP 26.5
CVE 96.725381
CZK 21.24805
DJF 178.090844
DKK 6.561625
DOP 58.536115
DZD 133.598219
EGP 49.725799
ERN 15
ETB 161.234408
EUR 0.87784
FJD 2.24285
FKP 0.754878
GBP 0.75675
GEL 2.645014
GGP 0.754878
GHS 11.225636
GIP 0.754878
GMD 72.999986
GNF 8763.311637
GTQ 7.629858
GYD 209.231741
HKD 7.84001
HNL 26.757135
HRK 6.615901
HTG 130.75668
HUF 311.258997
IDR 17921
ILS 2.996975
IMP 0.754878
INR 94.746197
IQD 1310.110704
IRR 1374999.999746
ISK 126.289781
JEP 0.754878
JMD 157.423814
JOD 0.708981
JPY 161.541504
KES 129.449525
KGS 87.450353
KHR 4014.105511
KMF 430.999706
KPW 900.00035
KRW 1536.210323
KWD 0.30902
KYD 0.833436
KZT 486.473447
LAK 22146.685497
LBP 89557.448376
LKR 334.602361
LRD 182.011965
LSL 16.491476
LTL 2.95274
LVL 0.60489
LYD 6.417656
MAD 9.360252
MDL 17.606449
MGA 4178.106825
MKD 54.12869
MMK 2099.387374
MNT 3579.000015
MOP 8.07637
MRU 39.722981
MUR 47.960227
MVR 15.460471
MWK 1734.153231
MXN 17.485902
MYR 4.140497
MZN 63.899865
NAD 16.491476
NGN 1368.395506
NIO 36.798891
NOK 9.7818
NPR 151.500026
NZD 1.761385
OMR 0.384502
PAB 1.000105
PEN 3.385323
PGK 4.386042
PHP 61.243499
PKR 278.148213
PLN 3.759275
PYG 6096.517967
QAR 3.645646
RON 4.606095
RSD 103.033017
RUB 74.553283
RWF 1466.604677
SAR 3.754291
SBD 8.065041
SCR 14.05647
SDG 600.500902
SEK 9.70755
SGD 1.295885
SHP 0.746601
SLE 24.749695
SLL 20969.503664
SOS 571.588975
SRD 37.4305
STD 20697.981008
STN 21.491605
SVC 8.751031
SYP 110.532098
SZL 16.486254
THB 33.201501
TJS 9.275777
TMT 3.51
TND 2.960315
TOP 2.40776
TRY 46.47955
TTD 6.79047
TWD 31.661499
TZS 2625.232026
UAH 44.892717
UGX 3660.590537
UYU 40.114211
UZS 12015.842175
VES 616.865275
VND 26325
VUV 118.758526
WST 2.756325
XAF 575.410972
XAG 0.016117
XAU 0.000243
XCD 2.70255
XCG 1.8024
XDR 0.713895
XOF 575.410972
XPF 104.61587
YER 238.649784
ZAR 16.483897
ZMK 9001.192558
ZMW 17.940666
ZWL 321.999592
  • CMSC

    0.1200

    22.28

    +0.54%

  • JRI

    -0.0250

    12.625

    -0.2%

  • BCE

    0.3000

    22.95

    +1.31%

  • CMSD

    -0.0650

    22.015

    -0.3%

  • RBGPF

    -0.2700

    60.34

    -0.45%

  • BCC

    0.5300

    73.07

    +0.73%

  • RYCEF

    0.0500

    18.5

    +0.27%

  • VOD

    -0.0900

    14.03

    -0.64%

  • RELX

    0.4250

    31.255

    +1.36%

  • RIO

    -3.2000

    96.16

    -3.33%

  • BTI

    1.6850

    60.585

    +2.78%

  • GSK

    0.9300

    51.67

    +1.8%

  • BP

    -0.4100

    39.37

    -1.04%

  • AZN

    3.3400

    179.77

    +1.86%

  • NGG

    0.4300

    81.4

    +0.53%

They survived the hunters: now king penguins face climate change
They survived the hunters: now king penguins face climate change / Photo: © AFP

They survived the hunters: now king penguins face climate change

Once hunted to the brink of extinction, the thousands of king penguins that densely congregate on the remote Possession Island each year now face a new threat: climate change.

Text size:

The birds spend most of their life at sea, but come breeding time in December half the world's population flock to the islands in the southern Indian Ocean's Crozet archipelago, roughly halfway between Antarctica and the southeastern tip of Africa.

Robin Cristofari, a specialist in penguins at Finland's University of Turku, looks out on a colony massed at a bay on Possession Island.

"This species was not very far from extinction" after being massacred by seal hunters from the end of the 19th century to the first half of the 20th, he said.

When the hunters ran out of seals to kill, they used the penguins as fuel, burning them to melt seal blubber in cauldrons, said Cristofari.

For a short time they even made penguin oil, "but it was not good quality", he added.

The king penguin population rebounded in the latter half of the 20th century, but their numbers plateaued around 20 years ago.

"After that first hurdle, the species now faces a second, more insidious one: climate change," Cristofari said.

He was the lead author of a 2018 study that found that global warming was on track to wipe out 70 percent of the world's king penguins by the end of the century.

- Polar front -

King penguins stand just under a metre (three feet) tall and sport black-and-white tuxedos accessorised with bright orange on their necks and beaks.

They only return to land to breed, and are very picky about where they do so.

It must be a dry place, without winter sea ice around the island, and have a smooth beach of sand or pebbles as well as plentiful, accessible sources of food.

This means breeding spots need to be close to the Antarctic Polar Front, where cold waters from the south converge with warmer northern flows to create an area abundant with fish, squid and other marine food.

In January, the polar front is usually 350 kilometres (about 220 miles) south of the Crozet archipelago.

But during hot years it can be up to 750 kilometres away -- too far for penguins to get food and quickly return to their hungry hatchlings and relieved partner.

"Reproductive success is directly related to the distance from the polar front," Cristofari said.

But with the polar front drifting southwards as human-driven climate change warms the world, the Crozet Islands could soon become uninhabitable for king penguins.

And that would leave the flightless birds with only a handful of islands to the south, many of which cannot sustain large breeding colonies.

"We are not worried about the species, the population will not disappear in the next 50 years," Cristofari said. But their way of life could be seriously disrupted, he said.

- 'Playful and curious' -

King penguins live for about 25 years and have their first chicks aged about six or seven.

Out of more than a million breeding pairs worldwide, around half breed on the Crozet Islands.

They typically arrive in early November, selecting and mating with the partner with whom they will stay faithful for a year.

The parents share equal responsibilities during the 50-day incubation period and the first month after the chick hatches.

Cristofari said the "playful and curious" birds barge into the gigantic nesting colonies on the islands, carefully waddling with their egg nestled between their feet.

Finding a place among the crowd, the partners take turns using their bellies to warm their precious future offspring, Cristofari said.

The parent not caring for the egg or chick heads out to sea in search of food. Their partner back on land can go a month without eating.

The chicks are well fed until May then fast during the Southern Hemisphere's winter. The parents come back to feed their offspring occasionally until spring.

"The cycle is timed to make it as easy as possible for the chick to start feeding on its own, ideally during the peak of summer," Cristofari said.

Then, a full year after hatching, the hungry penguins enter the water to catch their own food for the first time.

G.Tsang--ThChM