The China Mail - Decline in North Sea puffins causes concern

USD -
AED 3.67305
AFN 63.502642
ALL 82.257093
AMD 368.06994
ANG 1.790403
AOA 917.999742
ARS 1461.519193
AUD 1.428194
AWG 1.8
AZN 1.695732
BAM 1.707839
BBD 2.014862
BDT 122.896637
BGN 1.69088
BHD 0.37695
BIF 2985
BMD 1
BND 1.293759
BOB 6.91239
BRL 5.157899
BSD 1.000358
BTN 94.655909
BWP 13.576786
BYN 2.799012
BYR 19600
BZD 2.011981
CAD 1.41612
CDF 2265.000306
CHF 0.80895
CLF 0.023033
CLP 906.530329
CNY 6.769596
CNH 6.77754
COP 3446.13
CRC 453.811158
CUC 1
CUP 26.5
CVE 96.285333
CZK 21.169006
DJF 177.720283
DKK 6.53933
DOP 58.479379
DZD 133.523192
EGP 49.7701
ERN 15
ETB 161.283979
EUR 0.87491
FJD 2.24775
FKP 0.755695
GBP 0.755005
GEL 2.650427
GGP 0.755695
GHS 11.229578
GIP 0.755695
GMD 73.495715
GNF 8765.357714
GTQ 7.628428
GYD 209.275317
HKD 7.83985
HNL 26.762371
HRK 6.591987
HTG 130.677006
HUF 308.224498
IDR 17843
ILS 2.97135
IMP 0.755695
INR 94.58075
IQD 1310.524891
IRR 1374999.999926
ISK 125.989821
JEP 0.755695
JMD 158.06984
JOD 0.708999
JPY 161.517022
KES 129.439758
KGS 87.449795
KHR 4016.800706
KMF 429.499605
KPW 900.00035
KRW 1537.02501
KWD 0.30866
KYD 0.833661
KZT 487.587213
LAK 22093.277098
LBP 89584.959701
LKR 334.503445
LRD 182.07459
LSL 16.436923
LTL 2.952741
LVL 0.60489
LYD 6.386739
MAD 9.325876
MDL 17.591841
MGA 4219.387176
MKD 53.934521
MMK 2099.917974
MNT 3579.231668
MOP 8.077961
MRU 40.000349
MUR 47.809814
MVR 15.459635
MWK 1736.000081
MXN 17.35533
MYR 4.149699
MZN 63.899865
NAD 16.436923
NGN 1366.730165
NIO 36.814852
NOK 9.695201
NPR 151.449105
NZD 1.75035
OMR 0.384503
PAB 1.000358
PEN 3.385028
PGK 4.456902
PHP 61.1365
PKR 278.233656
PLN 3.74035
PYG 6098.551332
QAR 3.646906
RON 4.582895
RSD 102.696018
RUB 74.250968
RWF 1465.171718
SAR 3.753791
SBD 8.061424
SCR 13.674406
SDG 600.500641
SEK 9.61687
SGD 1.29338
SHP 0.746601
SLE 24.749989
SLL 20969.503664
SOS 571.695527
SRD 37.430496
STD 20697.981008
STN 21.39383
SVC 8.753133
SYP 110.532098
SZL 16.433081
THB 32.939705
TJS 9.278635
TMT 3.5
TND 2.957937
TOP 2.40776
TRY 46.4577
TTD 6.784027
TWD 31.642501
TZS 2628.232027
UAH 44.991835
UGX 3651.795772
UYU 40.002096
UZS 11989.276889
VES 606.63266
VND 26320
VUV 118.352303
WST 2.751796
XAF 572.793161
XAG 0.015293
XAU 0.000239
XCD 2.70255
XCG 1.802932
XDR 0.71169
XOF 571.999786
XPF 104.139924
YER 238.60233
ZAR 16.394101
ZMK 9001.201015
ZMW 17.731555
ZWL 321.999592
  • RBGPF

    0.3600

    61.5

    +0.59%

  • RYCEF

    0.1900

    18.45

    +1.03%

  • CMSC

    -0.1600

    22.21

    -0.72%

  • JRI

    0.0300

    12.7

    +0.24%

  • BCC

    -1.3800

    73.28

    -1.88%

  • BCE

    -0.4250

    22.855

    -1.86%

  • RELX

    -0.3900

    30.79

    -1.27%

  • RIO

    -0.7600

    99.32

    -0.77%

  • NGG

    1.8000

    81.24

    +2.22%

  • GSK

    0.2750

    50.945

    +0.54%

  • VOD

    -0.1400

    14.16

    -0.99%

  • CMSD

    -0.2700

    22.02

    -1.23%

  • AZN

    1.9950

    176.925

    +1.13%

  • BTI

    0.1320

    59.042

    +0.22%

  • BP

    0.6400

    39.74

    +1.61%

Decline in North Sea puffins causes concern
Decline in North Sea puffins causes concern / Photo: © AFP

Decline in North Sea puffins causes concern

The Isle of May, off Scotland's east coast, is home to one of the UK's biggest colonies of seabirds. Some 200,000 birds, from kittiwakes to guillemots can flock to the rocky outcrop at the height of the breeding season.

Text size:

But conservationists are concerned about dwindling numbers of one of the island's most distinctive visitors -- the Atlantic puffin.

"The population was really booming in the 80s and 90s and then suddenly, a crash," David Steel, a manager at the nature reserve, told AFP.

"We lost nearly 30 percent of all puffins in the mid-2000s and since then the population has slowly increased but nothing compared to what it used to be."

Just over 50 miles (80 kilometres) down the coast on the Farne Islands, off Northumberland in northeast England, there are similar concerns.

In both places, global warming, high winds, rains, coastal erosion, pollution and overfishing of its favoured food -- sand eels -- is being blamed for dwindling numbers.

"Climate change is having a big effect with prey items in the sea," affecting sand eels which feed on plankton in the North Sea, said Steel.

"The plankton is moving north as the sea temperature increases. So if there are less sand eels the puffins are going to struggle."

- Census -

On a meadow on one of the Farne Islands, rangers slowly slide their arms into narrow sandy burrows, searching for signs of nesting pairs of puffins, which are known locally as "tommy noddies".

"Quite often you will get a bit of a nip, which is a good sign because it means then that the burrow is occupied," said one of the rangers, Rosie Parsons.

In 2015, the International Union for the Conservation of Nature gave puffins "vulnerable" status, after large declines over much of their European range.

Rising sea temperatures have caused sand eels to move north to cooler waters, forcing the birds to follow but where more extreme weather can be fatal for them.

The traditional enemies of puffins, which grow to just under 30 centimetres (one foot) tall and weigh around 450 grams (around a pound), are seagulls and seals.

Puffins mate for life and lay a single egg in April or May.

Due to their low reproductive rate, populations can take decades to recover from a sudden knock.

A full puffin census is being carried out on the Farne Islands and the Isle of May this year.

Concerns were raised last year when a limited count recorded 36,211 breeding pairs across four of the Farne Islands compared to 42,474 pairs in 2018.

Puffin numbers on the islands peaked at 55,674 pairs in 2003 before a sudden crash to 36,835 in 2008 a due to an extremely low number of sand eels.

Zoologist Richard Bevan, from Newcastle University, hopes the resumed annual count will provide a more accurate estimate of puffins on the islands.

"Up until 2018 surveys were done on the Farnes every five years, which means you don't know what's happening in the four years in between," he told AFP.

Before 2018, teams of researchers would check every burrow they came across on an island and form an estimate from that.

The university then found a way to subsample to form an accurate estimate of the population. This has sped up the count and made the task far less arduous.

- Concern -

Measuring puffin numbers is difficult, said Bevan.

Sometimes it will be easy to spot one of the birds, returning to nests with a sand eel clamped in its beak, but puffins are often underground.

"Often the only way to do it is to stick your arm into a burrow and check," he said.

The 2022 census will give scientists a picture of how the puffin population is being affected by factors such as climate change and local changes in sand eel availability, Bevan says.

"Looking at the data, it is worrying to see that over the last four years we have seen a downward trend," he says.

"However, these are data for a short time period and compared to the population counts in the early 1990s they are still reasonable numbers."

Although there is not an immediate danger of the puffins becoming extinct, the fact that their numbers are falling "triggers concern".

"With a declining population you have to keep your eye on it to make sure that doesn't continue," he said.

"If it does continue we have to be aware of the factors that contribute to it and how we can ameliorate those."

X.So--ThChM